Versierde tent in het donker

Buiten trouwen, een paar tips, trucs en weetjes

Is de standaard bruiloft-in-zaaltje niets voor jullie? Dan is een buitenbruiloft wellicht een goed idee. De meeste bruiloften vinden sowieso al plaats in de maanden met een behoorlijke kans op lekker weer, dus wij zeggen: go for it! Als je nog in de oriënterende fase bent voor je bruiloft, lees dan verder voor wat leuke ideeën!

Buiten trouwen in coronatijd

Maken jullie plannen voor een bruiloftsfeest in coronatijd? Dan is buiten trouwen misschien wel een dé oplossing. Je wordt niet begrensd door muren en de open lucht voelt prettig voor jullie en de gasten. En als je van dansen houdt is buiten dansen op dit moment je enige optie. Met regels als deze (over het dansen) moet je de komende tijd rekening houden als je je bruiloft gaat plannen. En deze regels zijn niet altijd even duidelijk, dus verdiep je daar goed in. Op de site van de Rijksoverheid vind je informatie en ook het blog van The Perfect Wedding is staat bol van de nuttige weetjes!

Waar je even in moet duiken

Buiten trouwen klinkt super fijn, maar er zitten wel wat haken en ogen aan. In de wet staat dat een huwelijk voltrokken moet worden in ‘een huis van de gemeente’, en de ene gemeente neemt dat serieuzer dan de andere. De zoektocht naar de perfecte buitentrouwlocatie begint dus bij de gemeente waarin jullie willen trouwen. Als die echt vindt dat er muren en een dak aan te pas moeten komen, dan wordt het wat lastig. Maar veel gemeenten nemen ook genoegen met een prieeltje, muziekkapel of een tentachtige situatie. 

Is jullie gemeente ‘streng’, maar willen jullie echt die buitenbruiloft? Overweeg dan om vooraf officieel te trouwen in een mini-setting en de ceremonie buiten nog eens dunnetjes over te doen.

Verder zul je na moeten denken over zaken als stroom, sanitaire voorzieningen, de begaanbaarheid voor gasten die slecht ter been zijn en parkeervoorzieningen. Maar goed, voor nu gaat het om de goede ideeën en ruimte om te dromen. Dus, wat is jouw ideale setting voor een buitenbruiloft?

Mogelijke locaties

In het bos

Misschien is een bos wel de meest romantische setting voor een bruiloft. Denk er maar eens even over na, daar word je toch dromerig van?! In de lommer, omringd door jullie liefste vrienden en familie, de geur van groen om je heen… Het is even wat geregel, maar dat wordt zeker een dag om nooit te vergeten! Specialisten op dit vlak zijn de mensen van Trouwen in het Bos. Zij kunnen je helpen om de dag helemaal tot in de puntjes te regelen. Maar met het inschakelen van een verhuurbedrijf, vrienden en familie die te hulp schieten en een flinke dosis creativiteit kun je het vast ook zelf!

In een tent

Trouwen in een tent klinkt misschien niet al te feestelijk, maar we hebben het natuurlijk niet over het koepeltentje waarmee je vroeger naast de caravan van je ouders stond. Tegenwoordig zijn er van die prachtige ecru-kleurig tenten met massief houten palen. De zijkanten zijn open, waardoor het eigenlijk enorme overkappingen zijn. Ze zijn super feestelijk aan te kleden met priksnoeren, bloemen en slingers en ze kunnen tegen een stootje. Zo tover je het saaiste grasveldje om in een bruiloftslocatie waar romantiek gegarandeerd is!

In de tuin

Hebben jullie een redelijk bescheiden aantal gasten en een iets minder bescheiden tuin? Of hebben jullie ouders, ooms, tantes of vrienden met zo’n tuin? Bel ze vandaag nog op en leg eens in de week of jullie je bruiloft bij hen mogen vieren. Van alle vormen van buiten trouwen is dit misschien wel de persoonlijkste! Je kunt echt alles zelf bepalen en hebt toch alle gemakken van een vertrouwd huis bij de hand. Dan nog is het een geregel en misschien zie je daar tegenop, maar dan kun je altijd nog een weddingplanner in de arm nemen. 

Op een camping

Dé locatie voor een buitenbruiloft in bohemien-stijl, waarbij ook nog eens al je gasten kunnen blijven slapen! Festivalsfeer gegarandeerd, en ook een heel fijne vorm wanneer veel van je gasten kinderen hebben. Overdag kunnen die heerlijk ravotten en als ze moe worden kunnen ze lekker naar bed terwijl de mama’s en papa’s doorfeesten. ‘s Morgens zie je iedereen weer aan het ontbijt. Wat een fijn gevoel om zo je bruiloft echt met iedereen erbij te kunnen vieren! 

Neem wel even de tijd om een geschikte camping te vinden, want de ene straalt net een tikje meer romantiek uit dan de andere. Sommige campings hebben vaker met het bruiloftsbijltje gehakt, waardoor de eigenaar vast heel goede ideeën heeft om jullie te helpen.

Met foodtrucks

Zijn jullie een stel échte food lovers? Denk dan eens aan een foodtruck festival. Dat is wellicht niet de voordeligste vorm, maar je kunt het natuurlijk ook bij één of twee foodtrucks houden. Is het niet ultiem feestelijk om op je bruiloft doorlopend te kunnen proeven van allerlei lekkere hapjes? Dit type bruiloft is ook heel gastvrij: je zorgt ervoor dat er voor ieder wat wils is. 

Zijn jullie en jullie gasten niet van het meest danserige soort? Dan leent een foodtruck bruiloft zich natuurlijk ook perfect voor een lange tafel met gasten die eindeloos zitten te kletsen, proeven en lachen, én af en toe een wandelingetje maken naar de foodtrucks. Op weg naar het volgende hapje en een praatje met iemand die je nog niet gesproken had!

Er is één maar…

Goedweergaranties zitten er helaas niet in, dus voor buitenbruiloften zul je vaak een plan B moeten hebben. Er zijn ook ‘conventionele’ bruiloftslocaties die mogelijkheden bieden voor zowel binnen als buiten trouwen, zodat je met slecht weer altijd nog naar binnen kunt.

Een selectie van onze mooiste trouwkaarten