Uitnodiging voorbeelden

Trouwkaart voorbeelden

Jullie gaan trouwen, wat een heerlijk vooruitzicht! Maar wat een hoop regelwerk ook. Een jurk, een pak, een locatie, een taart, muziek én... een trouwkaart natuurlijk. Heb je al een heel duidelijk beeld voor ogen van hoe jullie kaart eruit moet zien? Mooi, dan ben je een gelukkig mens! Is dat niet het geval? Dan is het misschien even slikken hoeveel er te kiezen is en kun je wel wat trouwkaart voorbeelden gebruiken! Alsjeblieft, wij hebben ze voor je verzameld.

Drie belangrijke kenmerken

Eigenlijk zijn er drie belangrijke kenmerken waarover jullie een beslissing moeten maken, en waarbij wat voorbeeldjes geen kwaad kunnen:

 1. Welke stijl spreekt jullie aan?
 2. Is er een techniek of een materiaal dat jullie hart sneller doet kloppen?
 3. Hebben jullie een favoriete vouwwijze? Die bepaalt namelijk de vorm van de kaart.

In dit blog geven we jullie heel duidelijke voorbeelden van deze drie kenmerken. Dat ruimt lekker op! Laten we maar beginnen met de lastigste: de stijl.

1. De stijl

Zoveel smaken, zoveel stijlen. Benoem dus maar eens precies van welke stijl je houdt. Dat valt niet mee. En dan ben je ook nog eens met zijn tweeën! Wees gerust: jullie zullen het eerste koppel niet zijn waarbij de smaken mijlenver uit elkaar (lijken te) liggen. Gelukkig hebben we op tritratrouwkaarten.nl voorbeelden van trouwkaartstijlen verzameld, zodat het een eitje wordt om uit te zoeken in welke stijl jullie elkaar vinden.

Als je bovenaan in het menu klikt op 'trouwkaarten', dan zie je zó de verzamelingen van de belangrijkste stijlen. Stijlvoorbeelden genoeg dus! En dat is maar goed ook, want als je deze en deze voorbeeldkaarten met elkaar vergelijkt, dan weet je dat er op het gebied van stijl heel veel te kiezen is!

Sommige kaarten zijn natuurlijk onder verschillende categorieën te parkeren. Het kan dus zo zijn dat je een kaart meerdere keren tegenkomt.

2. Technieken en materialen

Misschien zijn jullie wel op zoek naar trouwkaart voorbeelden waarin een bijzonder materiaal of een aparte techniek is verwerkt. Wat je de laatste jaren veel ziet zijn trouwkaarten met bijvoorbeeld aquarel of glanzende details. Maar ook trouwkaarten van gerecycled of transparant papier, of dik papier waar iets 'in' gedrukt is of 'uit' lijkt te komen, komen regelmatig voorbij. Hoe noem je die technieken en hoe zien ze er precies uit?

 • Aquarel wordt tegenwoordig meestal watercolor genoemd. Deze kleurrijke kaart zit goed in de watercolor! Maar het kan ook ingetogener, zoals bij deze kaart.
 • Glanzend zilver, goud of koper, dat geeft pas feestelijke trouwkaarten! Deze techniek heet foliedruk en levert zowel strakke en grafische kaarten op als heel romantische.
 • Dat gerecyclede papier dat je vaak ziet heet eigenlijk kraftpapier. Zoals je in deze voorbeelden ziet, geeft het gebruik van kraftpapier een kaart vaak een stoere of een wat meer ecologische uitstraling.
 • Chic hè, zo'n kaart met een doorschijnend papierlaagje? Dat noem je kalkpapier. Kalkpapier werkt heel mooi als transparante bovenlaag, maar je kunt ook kiezen voor iets heel anders: alleen kalk en verder niets! Lekker licht, lekker simpel, lekker strak.
 • De techniek van een kaart van dik papier waar het drukwerk 'in' zit noem je letterpress. Ligt er iets 'op' het papier? Dan is er een preeg gebruikt. Als jullie van een kaart met een mooie, prominente typografie houden, dan zijn deze technieken waarschijnlijk wel iets voor jullie.

3. Vormen

De vouwwijze van een kaart bepaalt eigenlijk de vorm. Hieronder geven we je voorbeelden van de drie meest voorkomende vouwwijzen, en hun kenmerken.

 • Een enkele kaart is een kaart die je niet open hoeft te klappen. Een beetje zoals een ansichtkaart dus, al is een trouwkaart bij voorbaat al chiquer zoals je hier ziet. Hoewel het klinkt alsof een enkele trouwkaart wat simpel is, hoeft dat natuurlijk niet. Deze kaart bijvoorbeeld, hoef je niet te openen maar bestaat wel uit twee totaal verschillende papierlagen. Zit je met een enkele kaart dan niet met ruimtegebrek, als je álle informatie over de dag kwijt moet? Niet per se. Deze kaart bijvoorbeeld, is eigenlijk een verzameling enkele kaarten, die samen een geheel vormen. 
 • Dubbele kaarten zijn kaarten die je wél moet openklappen. Klassieke wenskaarten dus, al is een klassieke uitstraling zeker niet vanzelfsprekend zoals je bij dit ontwerp ziet.
 • Een pocketfold kaart is een soort mapje waar je losse kaartjes in kunt steken. Ze hebben vaak een luxe uitstraling, lekker chic!
 • Luikgevouwen kaarten zijn kaarten met meer dan één vouw, waardoor er (de naam zegt het al) luikjes ontstaan. Die kunnen in het midden op elkaar aansluiten, zoals je hier ziet, of over elkaar heen vallen, zoals bij deze kaart.
 • Bij zigzag gevouwen kaarten heb je waarschijnlijk wel een beeld. Door de vouwwijze van dit type kaart ontstaat er een soort slang, zoals bij deze kaart.

Alles is mogelijk!

Als het goed is, weet je nu een stuk beter wat je niet wil, wat je wel wil en hoe het heet. Dat werkt fijn als je een ontwerper in de arm wil nemen. Onthoud in ieder geval dat alles mogelijk is, ook als je jouw ideale trouwkaart hier niet tussen hebt zien staan. En dat ontwerpers graag met jullie mee zullen denken om tot jullie ultieme kaart te komen. 

Succes met kiezen!

Een selectie van onze mooiste trouwkaarten