Je eigen trouwkaarten maken

Zelf je trouwkaart maken

Wat jullie trouwkaart echt uniek maakt is jouw eigen input. Maar laat je een ontwerper iets moois maken? Ga zelf aan de slag met het maken van jullie trouwkaart? Of kies je voor een combinatie? Alles kan! En wij helpen je graag verder bij het kiezen van de juiste methode of ontwerper.

Zelf je trouwkaart maken: lekker persoonlijk

Jullie trouwkaart geeft natuurlijk een voorproefje van wat voor een soort dag jullie voor ogen hebben. Dat idee kun je heel mooi uitdrukken in vormen, kleuren, beelden en teksten. Eigenlijk kan niemand beter dan jullie zelf aanvoelen wat dat dan precies is. Het is een gevoel, en vaak is dat heel lastig uit te leggen. Als je dit leest en denkt: ja, precies dat!, dan is zelf je trouwkaart ontwerpen een goed idee! We leggen hier graag aan je uit hoe je dat doet.

Zelf het wiel uitvinden?

We horen je denken: alles leuk en aardig, maar betekent 'zelf ontwerpen' dan ook dat ik ineens verstand moet hebben van ingewikkelde grafische programma's en druktechnieken?! Gelukkig niet! Op tritratrouwkaarten.nl vind je heel veel sites waar je zelf je kaart kunt samenstellen met behulp van online tools. Die tools zijn voor iedereen te gebruiken en te begrijpen. Het is alsof je door een design-Albert Heijn loopt en alleen die dingen in je karretje legt die jij tof vindt. Kind kan de was doen! Je kaart op deze manier ontwerpen kan heel goed bij:
 
 
en
 
 
maar ook via: 
 
 
en vele anderen, te vinden op onze ontwerpers pagina.

De voors en tegens 

De voors kennen we inmiddels: er is weinig zo persoonlijk als zelf je trouwkaart ontwerpen. Jullie kunnen ervan maken wat jullie voor ogen hebben en je gasten voelen die persoonlijke touch. Ze herkennen jullie in de trouwkaart, omdat jullie precies de kleuren, lettertypes en vormen uitkiezen die bij jullie passen en je zelf de indeling bepaalt. Maar stiekem huist in die zee van keuzes ook een valkuil.
 
Die design-AH is namelijk een AH XL. Zie daar maar eens precies de juiste ingrediënten te pakken. Als het toevallig jóuw supermarkt is en je komt er bijna dagelijks, dan komt dat wel goed. Maar als je voor jouw gevoel terecht bent gekomen in zo'n Franse hypermarché en je spreekt de taal niet, dan is het een ander verhaal.
Schoenmaker, blijf bij je leest!
Je begrijpt vast waar we heen willen: je moet er vooral lol in hebben om je eigen kaart te ontwerpen. Ook moet je vrij precies weten wat je wel en niet wil, anders wordt dat kiezen een enorme kluif. Maar ook als je het té precies weet en dat ene lettertype of achtergrondje is niet beschikbaar, kun je met lege handen achterblijven.
 
Daarnaast vind je dit misschien herkenbaar: als je heel kritisch op je eigen werk bent, zul je waarschijnlijk merken dat je tevredener bent met het eindresultaat als een ander het heeft gemaakt. Raar maar waar.

Je trouwkaart laten ontwerpen

Gelukkig hebben we in Nederland heel goede ontwerpers (waarvan je de beste natuurlijk hier op www.tritratrouwkaarten.nl vindt)! Als je bang bent dat het woud aan keuzes niet per se jullie ding is, dan is het dus helemaal geen gek plan om je kaart te laten ontwerpen. De meeste ontwerpers gaan namelijk heel graag met jullie in gesprek om jullie ultieme trouwkaart te ontwerpen. Ze zijn meesters in het aanvoelen van datgene waar jullie naar op zoek zijn (zelfs als je het zelf niet zo precies weet te omschrijven). Denk je eens in hoeveel werk en frustratie dat scheelt!

De voordelen

Het kan je enorm veel tijd en gevloek schelen om een ander aan het werk te zetten. Iemand die weet waar hij mee bezig is. Die tijd kunnen jullie mooi investeren in alle andere zaken die jullie nog moeten regelen voor de bruiloft.
 
Maar is het laten ontwerpen van je kaart dan niet heel erg duur? Dat zou zomaar mee kunnen vallen. Vaak heeft een ontwerper voorbeelden liggen waarop voortgeborduurd kan worden. Zo hoef je niet meer from scratch te beginnen. De meeste ontwerpers zorgen er bewust voor dat kaarten die door hetzelfde ontwerp geïnspireerd zijn, uiteindelijk totaal anders worden. Zo krijgen jullie toch een unieke kaart, terwijl dat niet veel meer tijd en dus geld kost. Verschillende designers, zoals Ik Blijf Je Trouw hebben op hun site ook de mogelijkheid om vast uit te rekenen wat een kaart ongeveer gaat kosten. Zo weet je van tevoren lekker waar je aan toe bent!
 
 

De nadelen

Je kunt niet zeggen dat je je kaart zelf hebt gemaakt. Als je dat heel graag wil kunnen zeggen, dan is dat zo'n beetje het grootste bezwaar. Verder kán het natuurlijk wel zo zijn dat de kosten van een ontwerper hoger uitkomen dan wanneer je het zelf zou hebben gedaan, maar daar kun je zelf misschien ook wel wat aan doen. Maak bijvoorbeeld een duidelijk briefing van wat je wel en niet wil en bespreek van tevoren de geldende tarieven en je deadlines. En realiseer je dat luxe materialen een prachtige kaart opleveren, maar waarschijnlijk ook een hoger prijskaartje.

Waar moet je aan denken bij het kiezen van een ontwerper?

Lijkt het je wel wat om een ontwerper in de arm te nemen? Leuk, dan moeten jullie er alleen nog even een kiezen. Waar moet je op letten?
Het belangrijkste is de stijl. Elke ontwerper heeft een eigen stijl. Past de ontwerper die je op het oog hebt bij jullie? Als je iets zoekt wat totaal anders oogt dan wat die ontwerper doorgaans maakt, zoek dan even verder naar iemand die al in 'jullie' stijl werkt.
 
Geef je de ontwerper de vrije hand? Of wil je het graag samen doen? En zo ja, wil de ontwerper van jullie keuze dat ook?
Vinden jullie het fijn om langs te gaan in de studio van de ontwerper? Dan is het handig om iemand te kiezen die een beetje in de buurt werkt.

Echt zelf ontwerpen

Houd je van het echte handwerk en deins je niet terug voor een beetje extra werk? Écht zelf je trouwkaart ontwerpen is ook nog een optie! Handlettering is helemaal van nu, toch? Dan heb je alleen nog een scanner nodig. En een beetje know how van grafische programma's, CMYK, resolutie en afloop.
 
Al eens aan een goede ontwerper gedacht?

 

Een selectie van onze mooiste trouwkaarten